lördag 25 oktober 2014

Nu startar bygget av Österlens naturskola

 

Nu startar bygget av Österlens naturskola

Österlens naturskola kommer att ligga bara 100 meter från havet, vilket gör det naturligt och lätt att planera och genomföra marinbiologiska studier.

Första spadtaget har nu tagits i byggandet av Österlens naturskola. Syftet med naturskolan är att stimulera och stödja intresset för natur och miljö och den beräknas stå färdig i april – lagom till vårens återkomst!

Läget är på många vis idealiskt. Österlens naturskola kommer att ligga intill Stenshuvuds nationalpark, där man kan studera ett rikt växt– och djurliv, och Hanöbukten, där man kan ha marinbiologiska studier. Man kommer också att ha möjlighet att besöka Kiviks Musteri där det finns äppelodlingar, visningsträdgård och plantskola. I Äpplets Hus, ett kunskapshus med äpplet i centrum, kan man lära sig mer om bin, äpplen och produktion av must och cider.

Barn från Piratenskolan i Kivik deltog i ceremonin och hjälpte till med spadtagen, liksom – på bilden nedan från vänster – Anders Johnsson (kommunstyrelsens ordförande), Bertil Bjerstam (ordf SIFAB), Thomas Jensen (VD Kiviks Musteri), Margareta Nilsson (ordf BUN) och Susanne Thuresson (Sparbanken Syd).

DSC_0818

Efteråt skålades det i cider och vi var många som ville passa på att ta lite bilder på alla glada och förväntansfulla barn och vuxna.

Såväl barn som vuxna var glada och förväntansfulla när byggandet av Österlens naturskola nu tar fart på allvar.

Österlens naturskola kommer att ligga väldigt vackert precis intill Stenshuvuds nationalpark.

Österlens naturskola är tänkt som ett fältbiologiskt centrum med möjligheter till läroplansanknutna studier. För kommunens skolor och elever innebär den framför allt en pedagogisk satsning på natur- och miljökunskap. Det blir även möjligt för för grupper från högskolan, naturorganisationer och andra intresserade att hyra. Det kommer att gå att ordna med mat via Stinas Café respektive restaurangen på Äpplets hus och det kommer att finnas övernattningsmöjligheter.

Klass 4 på Piratenskolan i Kivik och två av deras lärare var med och hjälpte till med de första spadtagen.

Klass 4 på Piratenskolan i Kivik och två av deras lärare var med och hjälpte till med de första spadtagen.

Vill du veta mer?

Här på bloggen har vi tidigare skrivit om Österlens naturskola: Nu blir det naturskola på Stenshuvud

Läs mer om planerna i Kiviks musteris pressmeddelande från 2014-05-08: Naturskola startar på Kiviks musteri

eller på Sparbanken Syds hemsida 2014-05-12: Naturskola startas på Kiviks Musteri

Läs om de första spadtagen i Ystads Allehanda från 2014-10-23: Första spadtaget för Naturskolan

Här kan du läsa mer om Stenshuvud och vilken unik biologisk mångfald som vår nationalpark har att erbjuda: Stenshuvuds nationalpark

På Flickr kan du hitta fler bilder från ceremonin:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...