lördag 16 april 2011

Hur sprider du dina ljudfiler?

Efter att förtvivlat ha letat efter en välfungerande tjänst för att bygga en ljudbank och lägga upp podsändningar har jag nu äntligen hittat en tjänst som jag tror ska fungera. Tack för tipset Kristofer Lecander på kursen Delning.nu:  http://delning.ning.com/profile/KristoferLecander! Tack också till Linn Gustavsson på bloggen Jakten på den perfekta lektionen, som strax därpå gav samma tips (via kommentarsfältet)!

Tjänsten heter SoundCloud och jag har tittat på den tidigare, men trott att den bara är till för jinglar och liknande musik. Men ... efter att ha fått tipset, blev jag ju tvungen att undersöka saken mer noga och efter mycket letande (ja, jag har svårt för att hitta på tjänsten, hjälp mig gärna om ni funnit ett bra söksätt) så hittade jag det här:

http://soundcloud.com/tags/sound-effects

Här kan jag hitta ljud med olika licenser till mina ljudklipp och här kan senare förhoppningsvis även mina ljudeffekter hittas. Härligt!

Nu är jag också medlem i en grupp: http://soundcloud.com/groups/sound-effectsHur gör du när du vill sprida podsändningar och/eller lägga upp ett förråd av ljud?

PS. När jag misströstade som mest (efter att ha skapat massor av konton på olika tjänster) så kom jag på att det enklaste kanske vore att sprida podsändningar med hjälp av YouTube. YouTube tar inte emot ljudfiler, men lägger man in ljudet i till exempel MovieMaker och lägger på en stillbild, så kan man ju ladda upp materialet som en enkel "film". Är det någon av er som gör så istället?

Här kommer till sist några exempel ur min experimentverkstad:

Här har jag prövat att lägga en ljudfil på blip.tv (tyvärr funkar det inte när jag bäddar in koden här på sidan): http://blip.tv/file/4998491

Här ligger den på Chirbit:


Check this out on Chirbit

Här ligger den på SoundCloud:

Att vara larare by cwasteson

Och här prövat jag att göra en "film" av ljudklippet, så att jag kan använda mig av Youtube:Youtube tar som sagt inte emot ljudfiler, men lägger jag in ljudklippet i till exempel MovieMaker och lägger på en bild så funkar filen att ladda upp. Här har jag valt att använda mig av flera stillbilder, men jag hade jag lika gärna kunnat välja att lägga en bild som varade lika länge som ljudfilen. Tack vare det nya formatet kan jag därmed ladda upp klippet på Youtube.

Hur gör du?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag använder YouTube för att lägga upp ljudfiler till mina elevers språkträning. Har väldigt lite lagringsutrymme i lärplattformen och då är det smidigt att kunna lägga in en länk istället för hela ljudfilen.

http://www.youtube.com/marielinder1

Min samling med sajter för ljudfiler: http://montessoriskolancc.wordpress.com/ljud/

charlotta wasteson sa...

Tack för tipset Marie! Jag prenumererar nu på din Youtube-kanal! :-) Och jag hittade en hel del nytt och nyttigt i er länksamling på montessoriskolans hemsida. Tack!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...