måndag 18 april 2011

Norsk webbresurs om säkerhet på Internet för och om ungdomarDu bestemmer är en norsk satsning för att lära ungdomar att hitta ett naturligt och klokt förhållningssätt till digitala medier:

"Du bestemmer er et samarbeid mellom Teknologirådet, Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen. Målet er å øke ungdoms kunnskap om personvern og heve deres bevissthet om valg man gjør når man bruker digitale medier som internett og mobiltelefon.
Det er utarbeidet et undervisningsopplegg for ungdomstrinnet/videregående (13-17-åringer) og et for de eldste barna på barneskolen (9-13-åringer)."  
http://www.dubestemmer.no/no/Om_Du_bestemmer/
Materialet används dessutom av många andra länder, bland annat Finland, Estland, Danmark, Färöarna, Kanada och USA. Däremot verkar det inte användas i Sverige. Kanske beror det på att vi redan har så många egna starka satsningar på det här området, bland annat Kolla källan, Internetkunskap.se, Webbstjärnan och Mediekompass?

Jag tänker att jag ändå skulle vilja pröva materialet för 13-17-åringar på Du bestemmer. Där finns både en hel del matnyttig text och tankväckande filmer som man kan ta del av och diskutera. På så vis skulle mina elever både få lära sig mer om vad man ska tänka på när man använder digitala medier och samtidigt få en chans att på ett naturligt sätt träna sig i norska. Skulle inte det kunna vara något?

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...