Även bibliotek har börjat använda Flickr. Ett exempel på detta är Kungliga Tekniska Högskolans Bibliotek i Stockholm.
På så vis har jag i dag via Flickrs slideshow-funktion kunnat gå en rundvandring på ett bibliotek jag aldrig besökt i verkligheten. Här får även du en chans:
Det är ett vackert bibliotek och det gör sig bra på bild!
Det fanns så många bilder på de olika lokalerna ur olika vinklar att det nu nästan känns som om jag varit där. Men blev det inte en aning tjatigt? Många av bilderna är väldigt lika varandra. Kanske har man inte tänkt så mycket på möjligheten och "riskerna" med att Photostream-besökarna använder bildspelsfunktionen?
De som jobbar med KTH:s Biblioteks Flickr-sidor har även passat på att berätta lite om bibliotekets arkitektoniska utveckling. Om detta kan du läsa här. På så vis (om man hittar till texten) blir den virtuella rundvandringen i viss mån guidad. De passar också på att visa upp kul tekniska prylar som pressar, diabilder, disketter och en gammal skrivmaskin och mängder av bilder på gamla och vackra böckers ryggar, omslag och insidor. Via Flickr kan man på ett säkert sätt visa upp de saker som man är stolt över. Men visst hade det varit kul med fler och mer kommentarer till bilderna!? Kommentarerna följer ju med varje enskild bild, så dem missar man inte så lätt ... om de finns där.
Det är bra att man strukturerat upp materialet genom att lägga det i olika "Collections" och "Sets". Det är kul att man utnyttjat möjligheten att skriva lite, men jag skulle vilja att man utnyttjade möjligheten mycket mer. Bilder säger mycket, men bild och text säger ofta mer. I alla fall på Flickr.
Ett kul grepp är att man har skapat ett set där registrerade medlemmar i gruppen själva kan lägga upp sina bilder. Så här skriver man på bibliotekets profilsida på Flickr:
"Ta gärna en titt på KTHB:s Flickrgrupp. Vi hoppas att du vill ansluta dig till gruppen och om du har egna bilder från KTHB så blir vi väldigt glada om du lägger till dem!"
Vilken välkomnande och trevlig inbjudan! Genom att styra upp vilka som kan lägga upp bilder, minskar man riskerna, men gör det också mer omständligt för den som vill interagera. Jag tror dock på idén: den som lyckas ta någon riktigt bra bild i biblioteket blir nog sugen på att sprida den via KTH Bibliotekets Flickr-sida och han eller hon gör sig nog gärna visst besvär för att nå sitt mål (som jag tror är att få dela med sig och samtidigt marknadsföra sin egen Flickr-sida).
Använder du Flickr i jobbet och i så fall hur?
Why do you love your favorite songs? | Scarlet Keys
3 timmar sedan
2 kommentarer:
Tack för alla superbra blogginlägg här på blogspot. Superbra och nyttigt. Jag skulle gärna vilja kommentera fler inlägg men vill på det här sättet visa att jag läser och tar till mig!
Vad rart av dig att skriva en hälsning! Det är så härligt att få respons (såväl positiv som negativ) - då vet man ju att någon bryr sig om vad man skriver och att man har mottagare någonstans - men det är något alldeles extra att få en uppmuntrande klapp på axeln! Tack så mycket!
Skicka en kommentar