lördag 24 juli 2010

Källkritikstips från Internetkunskap.se

Här kommer ett mycket bra material saxat direkt från

I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn

Silfwer är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Silfwer har grundat branschforumet PR of Sweden och arbetar med att hjälpa både nationella och internationella företag och organisationer att handskas med kommunikationsutmaningar i en föränderlig värld.
Frågor du får svar på i den här filmen är:
 • Hur värderar du informationen från en sökning? Internetkunskap.se går kort igenom hur en sökmotor rangordnar innehåll.
 • Varför är källkritik så viktigt? Internetkunskap.se går igenom varför en källkritisk hållning är viktigt inte bara på webben, utan även i andra sammanhang.
 • Vilka är de vanligaste källorna till information? Internetkunskap.se ger tips om hur du handskas med olika typer av källor och hur du kan tänka för att på bästa sätt kunna använda informationen på klokt och tryggt sätt. Det kan handla om sökmotorer men också om databaser, wikis, nyhetssök och sociala nätverk som till exempel Facebook och Bilddagboken.
 • Vad är viktigast att tänka på när det gäller källkritik? Internetkunskap.se ger dig några enkla men viktiga och konkreta tips: använd Internet för att hitta flera källor och jämför dem med varandra, ange alltid grundkällan och ange med datum och adress hur och var informationen hittades.

  Lilla länklistan:
  Här har internetkunskap.se samlat länkar till alla de webbplatser och tjänster som de går igenom i filmen så att du enkelt ska hitta rätt! I listan hittar du även ett par tjänster som inte nämns i filmen, men som kan vara bra att känna till och värda att spana in i din jakt på rätt information.
  Sökmotorer
  Uppslagsverk:

  Nyhetsmedier:

  Webbplatser med ämnesrelaterad och/eller skolanpassad information:

  Sociala nätverk:

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...