tisdag 27 juli 2010

Inlevelse och empati med hjälp av virtuella världar

I en virtuell värld kan du ta risker och pröva på att göra saker du aldrig skulle våga (eller få) göra i verkliga livet. Du kan uppleva spänning.

Du kan också använda virtuella världar för att få förståelse för människor som har någon form av diagnos. Med hjälp av den här filmen (som egentligen är ett exempel på upplevelser du kan pröva på i den virtuella världen Second life) kan du till exempel leva dig in i hur en schizofren person kan uppleva världen.



Och på den här sidan kan du (efter att ha laddat ner några programvaror) pröva på en kognitionssimulator:


I kognitionssimulatorn kan du påverka upplevelsen av det som händer i ett klassrum på ett sätt som liknar upplevelsen för personer med ADHD, aspergers syndrom eller dyslexi.

Jag hade problem med att få programvaran att fungera, men när den väl gjorde det var simulatorn en skrämmande upplevelse. Jisses! Kan det verkligen stämma? Är det så man upplever lektioner i skolan när man har ADHD eller aspergers syndrom?! Mycket intressant och mycket läskigt!!!

Vad tycker du? Känns det förljuget eller förenklat? Eller har du efter spelet lättare att känna förståelse och empati för dem som har diagnosen?

3 kommentarer:

Linn sa...

Mycket intressant! Tyvärr så fungerar det lite halvdant men ändå.

Nina sa...

När jag tittade på filmen hade jag ett headset på mig vilket verkligen fick det att kännas som att det var någon som pratade just till mig och bara mig. I en kurs i specialpedagogik tog vi upp att elever med tex AD/HD kan vara behjälpta av att få lärarens röst i hörlurar, då det upplevs som att läraren pratar direkt till eleven som därmed får det lättare att koncentrera sig. Jag tror jag förstår det nu. Genom att använda headset då jag såg filmen fick jag en stark olustkänsla som satt kvar ganska länge. Rösterna var inne i mitt huvud.

charlotta wasteson sa...

Läskigt men intressant! Kanske kan vi på det här viset lättare förstå och leva oss in i hur andra människor kan uppleva världen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...