måndag 12 juli 2010

Upphovsrätt och upphovsrättslicenser på Internet

Alla som skapar något har automatiskt upphovsrätt till sitt material. Med hjälp av olika typer av licenser kan man, om man vill, underlätta för andra att på ett lagligt sätt använda ens verk. För att lära mig mer om detta har jag läst häftet Copyright - Copyleft. En guide om upphovsrätt och licenser på nätet av Mahtias Klang. Klang berättar att det är formen och inte idéerna i sig som skyddas. Detta tycker jag är logiskt och bra. Tänk om människor hade kunnat ta patent på sina idéer?! Då skulle mänskligheten inte alls ha samma möjligheter till utveckling. Samtidigt är det bra att man kan skydda formen, för det kan innebära ett sätt att få betalt för det jobb man lagt ner för att förverkliga sina idéer.

Klang berättar även att det finns två olika typer av rättigheter: ideella och ekonomiska. De ideella rättigheterna innebär att upphovsmannen eller –kvinnan ska namnges när verket används och att han eller hon kan neka till ändringar i verket eller att verket sprids på ett sätt som han eller hon upplever som kränkande. De ekonomiska rättigheterna innebär att upphovsmannen eller –kvinnan kan förbjuda eller begränsa kopiering och spridning av verket. Båda typerna av rättigheter kan man välja att avstå ifrån, men bara den senare kan överlåtas.

Licenserna talar om vilka rättigheter och skyldigheter som är kopplade till verket. Klang går igenom Free Art License, Free Documentation License, Sparc Author Addendum, Open Database Licence Agreement, Common Documentation License, Free Documentation License, Open Game License och Creative Commons.

Det licenssystem som jag själv använder och har kommit mest i kontakt med är Creative Commons (CC) och jag tycker att det är enkelt och roligt att använda – helt enkelt genialt!

Här kan du läsa Mathias Klangs text (öppnas som pdf): http://www.iis.se/docs/Copyright_copyleft_webb.pdf

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...