måndag 12 juli 2010

Elevernas och min integritet på nätet

I häftet Ungas integritet på nätet. En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna (laddas ned som pdf) av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund får man några tips kring vad man ska tänka på när man lämnar ut material om sig själv på nätet. Där finns också ett mycket bra diskussionsmaterial med konkreta exempel på trovärdiga situationer och problem som kan uppstå. Detta häfte är med andra ord ett mycket bra material att utgå ifrån för oss som jobbar i skolan!

Jag tycker att det är bra om eleverna har tillgång till Wikipedia, Flickr, Facebook och Bilddagboken etc även från skolans datorer. De behöver lära att använda källkritik såväl när de läser kompisarnas inlägg på Facebook som när de läser artiklar på Wikipedia, och vi kan i skolan ha bra diskussioner kring hur man kan använda dessa verktyg och vad man kan och bör tänka på när man skriver och lägger ut bilder på sig själv och andra.

Generellt uppmuntrar jag mina elever att låta sina texter och bilder vara öppna för alla att se på Internet. Samtidigt råder jag dem att inte lägga upp saker som de tycker är pinsamma eller som de misstänker skulle kunna missförstås.

Hur gör du?

2 kommentarer:

IKT i en lärares vardag sa...

Tidigare har jag velat granska saker innan det läggs ut på nätet eller visats ett youtube-klipp inför klassen. Men nu för tiden försöker jag i stället att lära ut "vett och etikett" på nätet i stället för att köra "old-style"-teaching.

charlotta wasteson sa...

Jag håller med!

Även elevers misstag kan vara lärorika, men om det blir "fel" är det viktigt att vi kan ta oss tid att diskutera vad som är lämpligt att visa och inte visa i skolan ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...