tisdag 28 december 2010

Vill vi vara kreatörer eller förpassas till åskådarläktarna?

Jag läste nyss en tänkvärd och angelägen artikel om Apple och iPad och om medborgarnas nyvunna delaktighet som informationsspridare och debattörer kommer att fortsätta eller avta:

"Äpplet faller långt från läsarna" av Martin Getin.

Här kommer ett träffande citat från en föreläsning av medieprofessor Douglas Rushkoff, som enligt Getin är "en av de där professionellt skeptiska personerna som verkar livnära sig på att åka omkring och såga framgångsrika teknologi­företag":



”Vi kan gå i två riktningar just nu, mot webben och öppenheten, eller mot Ipad och slutenheten. Ipad är en maskin som säger till dig ’Skriv inget! Producera inget! Köp i stället!’. Den säger ’Skapa inte! Ta emot!’. Den håller på att etablera ett nytt beteende där användaren slutar skapa för att i stället återgå till att vara en passiv konsument.”
Getin beskriver väl de senaste årens utveckling: 
"De senaste decenniernas digitala revolution har fört med sig en explosion av kreativitet som saknar motstycke i mänsklighetens historia. Googles vd Eric Schmidt brukar säga att vi har producerat mer information de senaste två åren än under de föregående sex tusen åren av mänsklig civilisation.
Teknologiexperten Clay Shirkys senaste bok ”Cognitive surplus” skildrar de positiva följderna av detta. I Shirkys något förenklade historieskrivning har människan rest sig från sin halvliggande position i soffan framför en tv-sitcom (1900-talets tongivande kulturformat, enligt Shirky) för att i stället sätta sig vid datorn och skriva blogginlägg, kommentera artiklar, spela in Youtube-filmer, uppdatera Wikipedia-sidor, dela med sig av intressanta lästips på Twitter eller organisera Facebook-grupper för misshandlade kvinnor i Indien.
Den här vågen av kreativitet, skapande, samhällsengagemang och kommunikation uppstod inte för att människor över hela jorden fick en plötslig lust att uttrycka sig, utan för att tröskeln för att uttrycka sig sänktes i takt med nya teknologiska uppfinningar: persondatorn, mobiltelefonen, webben, digitala nätverkstjänster och publiceringsverktyg.
Enligt Ipad-skeptiker som Douglas Rushkoff håller den utvecklingen nu på att vända, eftersom tröskeln höjs igen. När man använder en Ipad är man mindre benägen att delta i samtalet. Läsandet sker i en kokong, snarare än i den gränslösa trädgården av länkar, kommentarer och delningsfunktioner som gör den sociala webben så dynamisk."
Jag tror att vi nu aktivt måste välja vilken framtid vi vill ha. Vill vi vara med och skapa ett öppet, demokratiskt och kreativt samhälle eller vill vi återgå till att bli åskådare medan proffsen producerar och resten av oss passivt konsumerar? Jag tror att vi måste passa på och vara med och påverka medan vi fortfarande kan!

1 kommentar:

Ksenia sa...

Hej. Det var intressant att läsa... Jag tror att varje person väljer själv på vilket sätt använder de sista informations teknologis...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...