onsdag 19 januari 2011

Språkträd i färg

I boken Möt språket (2000, s 209) av Johansson, Karlsson och Nettervik hittade jag denna fina bild av det indoeuropeiska språkträdet:
Så här ser den ut i färg:

Bilden är gjord av Marie Söderman. Den har nu några år på nacken och baskiskan bedöms i dag som ett isolatspråk. Baskiskan skulle alltså egentligen inte vara med på den indoeuropeiska trädstammen. 

Kanske kan man alltså även använda språkträdet till att leka "finn ett fel" med sina elever eller kollegor?

Jag har inte kunnat hitta någon lika fin illustration någonstans och särskilt inte under en Creative Commons-licens. Problemet med den här bilden är som sagt att den är publicerad i en bok och att den skyddas av upphovsrätten. 

Kan jag använda mig av citaträtten och nogsamt citera bilden när jag använder mig av den?

Posted by Picasa

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej CHarlotta.

Jag heter Sofia Wennerström och även jag är lärare i svenska på gymnasiet. Jag håller med om att ditt språkträd är vackert, men jag undrar lite över baskiskan. Är inte "vetenskapen" idag tämligen enade kring teorin att baskiskan är ett isolatspråk?

Med vänlig hälsning
Sofia

charlotta wasteson sa...

Jo, du har rätt Sofia! Jag ska nu skriva en liten brasklapp i samband med bilden. Tack! :-)

Jenny sa...

Hej Charlotta! Vad häftigt detta va - jag sökte på språkträdet för mina tyskelever ville veta, o så hamnar jag här! Jag hade dig på gymnasiet! Innan du fick barn!

charlotta wasteson sa...

Tack för din kommentar Jenny! Jättekul att höra ifrån dig! Hoppas allt är bra med dig och att du trivs som lärare! :)

Baltic Reach sa...

Hej Charlotta! Jag har just börjat blogga, ämnet är Lettland. Naturligtvis måste det här med språken då förklaras och jag har sökt med ljus och lykta efter ett språkträd att illustrera inlägget med. Hittade detta och tycker det inte bara är pedagogiskt och tydligt, utan också mycket vackert. Men hur är det nu då - får jag eller får jag inte använda det om jag talar om var jag hämtat det ifrån? Mycket tacksam för råd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...