lördag 23 oktober 2010

Betydelsen av skickliga lärare

书呆子3D小人高清图片-1_zcool.com.cn
lars blogg om digitala hjälpmedel fick jag tipset om en intressant föreläsning på TEDtalks. I filmen redogör Bill Gates bland annat om sina tankar kring betydelsen av en bra utbildning och vad det är som gör en lärare riktigt skicklig: "What makes a teacher great?" (Tips: spola fram 8 minuter in i filmen, om du inte just nu är lika nyfiken på hur vi ska minska problemen med malaria!)I filmklippet hävdar Bill Gates att skickliga lärare kan göra underverk för ett lands framtid (och tyvärr vice versa). Därför bör man ta fasta på dessa lärare, uppmuntra och lära sig av dem. Men så görs inte i dag. Bill Gates berättar att man i USA premierar ålder och utbildningslängd, istället för att premiera yrkesskicklighet. Av flera skäl väljer många av de skickliga lärarna att söka sig till andra yrken och ingen bryr sig om att försöka få dem att stanna. (Känns situationen igen?)

Gates tar fram ett positivt exempel på skolor (ett projekt som kallas KIPP), som valt att medvetet arbeta med att utveckla lärarnas pedagogiska skicklighet. Lärarna i projektet arbetar väldigt aktivt med att se till att deras elever är engagerade. De anser att elevernas engagemang är nyckeln till framgång och visst har de rätt?! För att vi ska kunna lära oss något nytt, måste vi engagera oss!

Gates tipsar också lärare om möjligheten att filma sig själva och visa sina kollegor utvalda delar. Sedan kan man diskutera vad som fungerar bra och ger varandra tips på hur ens undervisning skulle kunna bli ännu bättre.

Jag tror att detta är mycket viktigt. Om vi vill ha "världens bästa skola" måste vi ta oss tid för pedagogiska diskussioner och vi måste våga att öppet tala om vad som funkar och vad som inte gör det. Det kommer att krävas en hel del mod:
  • Vi måste våga visa vad vi gör! 
  • Vi måste våga tipsa varandra och våga ta emot råd! 
  • Vi måste våga ge varandra konstruktiv kritik och vi måste vara modiga nog att tacksamt ta emot den!
Om vi tar oss den tiden och vågar vara så modiga, kommer vi att kunna stötta och lära av varandra. På så vis kan vi bli starkare, tryggare, kunnigare och skickligare! 

Och vi kommer att få en bättre skola!

Hur får man då skickliga lärare att trivas och fortsätta prestera i skolan? Skulle en högre lön kunna bli en viktig morot? Hör här vad Dan Pink säger i frågan (illustrerat av RSA Animate):Dan Pink hävdar alltså att man måste betala tillräckligt för att de anställda ska göra ett bra jobb (får lärare tillräckligt hög lön i dag?). Därefter är inte pengarna i sig motiverande. Det gäller alltså att hitta andra morötter!

Vill du ha engagerade anställda (det vill väl alla?!) ska du istället visa dem tillit och ge dem goda förutsättningar att utföra sitt arbete. Ge dem tydliga mål att tillsammans sträva mot, trygghet, fortbildning och inspiration. Ge dem utrymme att utvecklas och planera sitt arbete. Uppmärksamma deras framsteg.


Slutsats: Ge dina lärare möjlighet att göra ett riktigt bra jobb så kommer de att älska det! De kommer att stanna kvar för att försöka hjälpa till att skapa "världens bästa skola"!

1 kommentar:

Lars Larsson sa...

Riktigt bra tecknad presentation du hittade. Gav praktiskt svar på frågan vad en kreativ människa vill ha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...