Andreas Ekström skriver i sin artikel "Google och tidsandan" (Efter The Pirate Bay, 2010, s 80):
"Jag är en av dem som tycker att det är moraliskt att löna den som har skapat något jag njuter av."
Så känner väl de flesta av oss? Därför är det olagligt att fildela upphovsrättsskyddat material.
Ändå är de många som gör det och få som åker fast. Vad kan det bero på?
Ekström utvecklar problematiken:
"Utan upphovsrätt kan musiken du skrivit användas i en reklamfilm - utan ditt medgivande och utan ersättning till dig. Och musiken du lyssnar på fylls av produktplaceringar. Utan upphovsrätt blir konstnärlig integritet en lyx förbehållen de rika, de som kan strunta i att utge romaner i samarbete med Statoil, de som kan tacka nej till en stor reklamskylt vid sin konsert." (2010, s 81)
Jag tycker att det är tänkvärt.
Så länge ett fåtal människor delar med sig av sina ljudböcker, cd-skivor och dvd-filmer till sina bästa kompisar, kan kanske systemet för upphovsrätten fortfarande fungera någorlunda. Men när många människor delar med sig till ett oändligt antal människor, då blir det ohållbart.
Då är frågan vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Tycker vi att det är rimligt att alla som skapar musik, böcker och forskning gör det ideellt och i så fall vilken typ av verk kommer det att leda till?
Trump och skumbad
12 timmar sedan
11 kommentarer:
Frågan är kopiering är komplex i gapet mellan ny teknik och globaliserad kultur.
Förr var det vanligt att kopiera musik för användning i dator och mobil. Det är en kamp mot rättigheten i svensk grundlag som ger medborgare lagligt rätt att göra egna kopior och till nära vänner.
Nu när iTunes och Spotify finns till dator och mobil försvinner behovet att göra kopior? Snart finns hemmabio i alla hem, vem använder då (pirat)kopior av dålig kvalité när det kostar 20-30:- för en hyrDVD?
Nya lagliga lösningar för film i dator och mobil har nått marknaden, men det tar inte bort problemet att en del filmer (och tv-serier) inte visas i Sverige samtidigt som andra länder. Företagen måste anamma "Just In Time" om kopiering ska stoppas.
I ett globalt samhälle där vänner finns i alla länder ökar behovet av omedelbar tillgång till samma kultur som dina vänner har. Sverige har ett fåtal TV-kanaler och hårt kontrollerad bio, marknadsstyrning skapar tillfällen för piratkopierare.
Hade filmen Avatar haft premiär i Sverige en månad senare än andra länder hade självklart filmen piratkopierat i digitala Sverige. Hade den släppts på DVD senare än i andra länder hade efterfrågan styrt utbudet av piratkopior resonerar jag.
När det gäller stöld av (C) material som du eller elever gör finns ingen som hjälper dig att få ersättning. Bara om du är en känd artist, producent eller författare med ex. Bonnier som backar upp med advokater. Som privatperson har du ingen chans.
Inte menat att vara ett troll, bara belysa flera pusselbitar i varför piratkopiering är så fult i Sverige men ändå blivit en så stor folkrörelse.
Intressant kommentar! Tack så mycket Lars! Du tar upp något som jag tycker är särskilt viktigt och intressant när du skriver att privatpersoner inte har någon chans att försvara sin upphovsrätt. Det har jag inte tänkt på, men så är det ju så klart! Vem skulle bry sig om att hävda mindre kända personers rätt? Kanske är det bara jättarna som har muskler på upphovsrättsmarknaden?
Jag blev väldigt nyfiken Lars! Om du ser denna kommentar så berätta gärna hur du tycker att man ska lösa upphovsrättsfrågan! Själv tror jag mycket på användandet av CC, men det genererar ju i sig inga pengar till den som gjort jobbet. ;-)
Svar kommer! Bra med bollplank ;)
Svar på ditt svar finns i min blogg.
Inspirerande lärare som bloggar http://wpspaces.wordpress.com/ (tar en stund att ladda, gör gärna en egen och dela). Sök även på Webbstjärnan efter "Nominerade 2010". Prova även boken "Bloggen möter undervisningen" http://stjarnkikarna.se/2010/01/15/besok-pa-bett-i-london/
Tack för tipsen Lars! Nu såg jag att du jobbar med Stjärnkikarna. Vad kul! Jag är jätteglad för det material som .SE, Webbstjärnan och Stjärnkikarna bidrar med!
Bara roligt :) Jag jobbar inte med Webbstjärnan längre men det var en mycket lärorik tid och gav mig stort intresse för IKT och lärresurser. Det är ett viktigt arbete och otroligt bra guider publiceras genom .SE (gratis!).
Ps. Jag har inte läst boken ovan ännu. Du kanske skulle skriva en liten bok/handledning om dina egna erfarenheter? Kanske publicera gratis under CC på http://www.scribd.com till hjälp för andra lärare? Bara en tanke! :)
Tack för många bra idéer! Jag har väl tänkt ungefär: "inte ska väl jag", "vem skulle vara intresserad av vad jag tycker", o.s.v. Men min blogg har väl förstärkt mitt intresse, behov och motivation av att organisera mina erfarenheter och reflektioner kring dem.
Vad gäller .SE:s material så är jag prenumerant! Vilken perfekt lösning! Så smidigt och enkelt och bra! Och så har jag beställt klassuppsättningar av sådant som jag tycker eleverna behöver ha i handen. För precis som du skriver har de många bra och gratis guider!
Nu finns mina reflektioner upplagda på min blogg här http://friutbildning.blogspot.com/.
Du kan även läsa hela sammanställningen på Google Docs http://tinyurl.com/reflektionerupphovsratt
Det tog mycket mer tid att skriva än jag tänkte, frågan om upphovsrätt är komplicerad. Det visar nog på behovet att lyfta fram tydliga exempel som det går att resonera kring. Ensam och begränsad till en A4 inlämning ger inte utrymmet som ämnet förtjänar :)
Trevlig helg!
Wow! Spännande läsning!
Trevlig helg till dig också! :-)
Tack för kommentarerna! Svarat så gott det går :) Nu går jag vidare med OER uppgifterna.
Skicka en kommentar