Det personliga tilltalet på olika bloggar och nätgemenskaper gör att man lätt förleds att vara mer personlig och utlämnande än vad man egentligen planerat vara. Snabbheten bidrar dessutom till att man inte alltid tänker efter före. Det är så lätt att skicka svar eller kommentarer som är överilade eller kan missförstås och så fort de är ivägskickade har man förlorat kontrollen över dem. På vissa bloggar och nätgemenskaper kan man radera kommentaren efter att man skickat iväg den, men den riskerar ändå ha skickats vidare till en mängd människor via e-postmeddelanden.
Kanske bör man i skolan prata om att man inte ska svara eller kommentera när man känner sig stressad eller osäker på hur man ska formulera sig, utan att det är bättre att återkomma och skriva när man har haft lite mer tid för eftertanke?
Även om det är ett bra råd att man ska tänka efter före, så blir livet ganska trist och begränsat om man alltid ska vara rädd för att det man skriver och lägger upp ska kunna användas emot en. Om varenda ord måste vägas på guldvåg hinner man inte få mycket sagt. Det är viktigt att skilja på olika ställen på nätet (liksom IRL): i vissa sammanhang kan man våga vara mer personlig och ironisk, i andra sammanhang är det klokt att vara mer försiktig.
Om man inte uppsåtligen försöker skada andra så tror jag att de flesta missförstånd kan redas ut. För att hjälpa varandra, bör vi lägga oss i om vi upptäcker att någon blir illa behandlad och vi bör försöka lösa konflikter (istället för att underblåsa dem). Hjälps vi åt att lösa små problem innan de blir stora, har vi vunnit mycket!
Vad gör du för att minska riskerna för nätmobbning?
Hur gör du för att skydda dig själv?
Hur gör du för att skydda andra?
Mellan raderna
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar