måndag 29 november 2010

Bra illustration av språkfamiljer

På Wikipedia finns en lång och ingående artikel om de indoeuropeiska språken. Den här illustrationen därifrån tycker jag passar bra att visa i svensk-/språkundervisningen.

De mörkgröna områdena är visar länder där majoriteten av invånarna talar ett eller flera indoeuropeiska språk som modersmål. De ljusgröna områdena visar länder där en minoritet talar ett eller flera indoeuropeiska språk och ett indoeuropeiskt språk är klassat som officiellt språk.

Det blir inte så stora områden kvar på kartan, bara några länder i Sydostasien (sino-tibetanska språk som till exempel kinesiskan) och Norra Afrika och Mellanöstern (semitisk-hamitiska språk som till exempel arabiskan). Blir det inte tydligt att Indoeuropeiskan är den största språkfamiljen i världen?

File:IE countries.svg

Bilden är hämtad från Wikimedia Commons och upphovsmännen/-kvinnorna har avsagt sig upphovsrätten. Bilden är alltså helt gratis och fri att använda: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IE_countries.svg

Även den här språkliga jämförelsen mellan några olika indoeuropeiska språk tycker jag är belysande (du kan lättare se och jämföra genom att läsa direkt i artikeln på wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Indoeuropeiska_spr%C3%A5k#Exempel_p.C3.A5_den_typ_av_likheter_mellan_spr.C3.A5k_som_l.C3.A5g_till_grund_f.C3.B6r_den_indoeuropeiska_uppt.C3.A4ckten)Det är lätt att undra hur forskare kan veta vilka språk som är släkt och inte. De olika språken lånar ju friskt ord från varandra. Jag vet att forskarna har studerat flera tusen år gamla texter och jämfört dem med varandra, men visst måste det vara en svår uppgift att vetenskapligt fastställa vilka språk som ligger varandra närmast? Jag tycker dock att listan visar att det finns stora likheter mellan språken och eftersom det handlar om så grundläggande ord i vårt ordförråd, är det svårt att avfärda dem som lånord. Vad tycker du?


Här kan du se en illustration över hur en del forskare tror att de indoeuropeiska språken spridits från områdena kring Svarta havet och ner över Indien och upp över Europa under perioden 4000-1000 F Kr:

File:IE expansion.png

Bilden är hämtad från Wikimedia Commons och ligger under licensen Creative Commons (by, sa). Det innebär att du är fri att använda den, så länge som du uppger varifrån du hämtat den (by) och att du sprider den under samma licens som den redan ligger under (du kan alltså inte lägga någon egen copyright på den när du använder den i något sammanhang). Här kan du hitta den i original: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IE_expansion.png


Visste du att arabiska talas av nästan 400 miljoner människor i dag och i Sverige är arabiskan det tredje största språket? På UR Play kan du se ett intressant avsnitt i serien I love språk som handlar om arabiskan: "Arabiska - framtidens språk?" Kanske blir det inte engelska utan arabiska vi vill studera i framtiden? Vi har många lånord från arabiskan. Har du tänkt på att en del ord som börjar på "al" är arabiska till exempel algebra och alkohol. "Al" är nämligen en bestämd form som man lägger före ordet (jfr med svenskan där vi lägger den bestämda formen i slutet av ordet, till exempel huset).

Om du blev lite nyfiken på vilket som är det näst största språket i Sverige så kan du läsa här: "Topplista över språk i Sverige".

Här kan du testa dina kunskaper kring språk och hur de är släkt med varandra: http://testmoz.com/3450/

Inga kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...