lördag 27 november 2010

Språkstöd på nätet


Tyda.se är ett webbaserat lexikon. Det är alltså i första hand gjort för att du ska kunna få ord översatta till och från engelska, men du kan även få tips på uttal, synonymer, böjningar med mera. På webbplatsen kan man läsa att Tyda snart även kommer att ha en sida med glosförhör. Det låter intressant! Verktyget rekommenderas varmt av bland andra Ulrika Jonson på Pedagogiskt centrum i Södertälje.

Tyda har utökats med en del som kallas synonymer.cc och innefattar en synonymordbok och tesaurus med ord hämtade från Tyda.se. Så här beskrivs webbplatsen av redaktionen:

"Synonymordboken visar synonymer, exempel och förklaringar hämtade från tyda.se. Ordboken visar också automatiskt uträknade synonymer under "Möjliga synonymer". Vi har även integrerat en svensk tesaurus (begreppsordbok) i synonymordboken med relaterade ord. Avsikten är att ge en hjälpande hand då du skriver (eller vill förstå) en text. Testa till exempel orden anslag eller deklamera."


Visste du att du även kan bli medlem på Tyda? Det kostar ingenting om du använder ditt medlemskap privat eller i utbildningssyfte och det gör att du bland annat kan spara sökhistorik, göra egna ordlistor, delta i diskussioner och tävlingar med mera.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...